marți, septembrie 21, 2010

O identitate profesionala reusita???

Profesia. Trebuie sa recunoastem ca este un subiect delicat pentru cei mai multi dintre noi. De obicei atunci cand pronuntam cuvantul "profesie" ne gandim si la "reusita". De ce? Sigur, puteti sa ma intrebati acum: "cine ar vrea sa vorbeasca despre esecul profesional?" Eu as vrea sa vorbesc. Si mai sunt multii altii ca mine. Esecul nu este decat o lectie catre succes. Daca nu gresim, atunci nu avem cum sa invatam ce inseamna reusita. Toata lumea tanjeste dupa succes. Din acest punct de vedere, oamenii sunt de mai multe feluri: cei care se nasc in familii norocoase si preiau succesul predecesorilor, cei care il mostenesc de la parinti prin trasaturile de caracter ale unui invingator, cei care sunt in continua cautare a reusitei fiind stimulati de modelele de viata sau cartile "de specialitate" si ultimii, cei care nu au succes si nici nu il doresc pentru ca nu stiu ce inseamna el cu adevarat.

Bun, acum ca am clarificat aceste lucruri, ramane ca voi sa observati din ce categorie faceti parte.

Succesul profesional depinde in mare parte de educatia pe care o avem. Asa se face ca bancile scolilor si mai ales ale facultatilor abunda de studenti, mai mult sau mai putin optimisti. Cu totii vrem ce este mai bun dar ce inseamna acel "bun"? Uite asa ne trezim in ipostaza in care ne intrebam: "incotro?" Intr-o parte este familia care ne sustine iar in cealalata sunt toti ceilalti care ne cunosc si care asteapta sa dam ce este mai bun din noi. Nu vrem sa dezamagim.
Lipsa de informatii, de multe ori, este unul dintre cele mai mari impedimente in conturarea viitorului profesional al unui tanar.

Astazi in timpul vizitei mele la facultaate, am vazut un pliant redactat de AIESEC University. Ei au demarat un proiect, laudabil zic eu, in care invita tinerii sa faca primii pasi in conturarea viitorului. Acea identitate profesionala reusita pe care o dorim cu totii.

AIESEC University

Auzi cate ceva despre "resurse umane". Ti se pare interesant.Si atat. Cum poti afla ce presupune acest domeniu? Cat de sigur esti de sansele pe care le poti avea ca incepator atunci cand vorbim despre recrutare, training, interviuri si nu numai? Care este primul pas pe care il poti face si in ce directie? Sunt doar cateva dintre intrebarile care iti inunda creierul si te bulverseaza din ce in ce mai mult.

Ce stii tu? Stii ce vrei? Un loc de munca, un salariu si eventual, o cariera? Stii ca trebuie sa devii independent. Sustinerea financiara proprie, este prima proba de maturitate de care ne izbm cu totii, mai devreme sau mai tarziu. Dar, te intreb eu: "Ti-ai format o educatie financiara inainte sa pornesti pe acest drum al curajului? Stii ca trebuie sa castigi bani, dar stii cum sa ii folosesti util?"

Traim intr-o vreme in care tehnologia progreseaza "tare si sigur, as spune eu". Iti surade ideea de a lucra in IT dar stii care sunt oportunitatile tale in acest domeniu? Stii cum functioneaza acest sistem? Ce fel de formare ai nevoie, tu ca incepator?

Daca ai mai multe inclinatii catre latura umana decat cea reala, mergi catre comunicare. Acesta este un alt domeniu de succes in zilele noastre. De succes dar foarte complex. De unde sa incepi? Sa incepi cu inceputul, nu?! Dar care este acesta? Cat de bine stai la capitolul integrare intr-o companie aflata in plin avant? Esti pregatit sa indeplinesti obiectivele companiei? Tu influentezi compania sau ea pe tine?


Dar, mai important de toate: Esti pregatit sa iti asumi raspunderea pentru toate actiunile tale? Esti pregatit sa iti respecti responsabilitatile?

Trebuie sa te respecti pentru a fi respectat. Trebuie sa fii o persoana de succes pentru a avea o identitate profesionala de succes. In Romania exista extrem de putine institutii care sa se ocupe de educatia profesioanala a tinerilor, de aceia, actiuni precum cea realizata de AIESEC trebuie apreciate si sustinute.

2 comentarii:

  1. Foarte adevarat ceea ce spui.Eu am mai gasit pe parcusul lecturii postarii tale inca o categorie.Cei care spera ca cineva ii va plasa direct in functia dorita, fara sa trebuieasca sa se chinuie prea mult.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate Sonia. Mai exista si persoane care nu fac nimic ci doar asteapta ca cineva sa ii ajute. Cer anumite lucruri fara sa dea inapoi nimic. Nu exista reusite fara compromisuri.

    RăspundețiȘtergere