miercuri, septembrie 29, 2010

Ce competente ai?

Am o competenta. Cum o valorific? Te-ai intrebat vreodata cum ai putea sa faci bani cu competentele tale? Daca cele pe care le detii pana acum sunt de ajuns sau iti mai trebuie si altele? Cum poti sa capeti unele noi si sa le dezvolti pe cele pe care le ai deja?

de Diana Balanescu - PR Trainee si Monica Vanda Oltean - PR & Marketing Manager - Business-Edu Evenimente

Competenta constituie ancora unei cariere, iar prin intemediul ei putem obtine venituri pe termen lung sau scurt. In momentul in care constientizezi ca ai o competenta, doua, trei sau mai multe, trebuie sa le pui in aplicare spre beneficiul tau si al celor din jur.

Daca ai o competenta originala si viabila, atunci poti sa o brevetezi si sa o vinzi altor companii sau iti poti deschide propria afacere.

Daca nu ai spirit de antreprenor, atunci te poti folosi de competentele tale pentru a avansa in cariera sau pentru a dobandi job-ul mult visat. Insa nu te impacienta la primul obstacol. Persevereaza, adauga expertiza competentelor tale si in final vei reusi sa ajungi acolo unde ti-ai dorit. Drumul spre succes poate fi uneori anevoios, dar recompensa unei reusite va fi de nedescris. In plus, un statut profesional inalt te va face sa fii sigura pe tine si sa te descurci impecabil in orice conditii.

Un alt sentiment de implinire il ai atunci cand poti emite o opinie profesionala pertinenta datorita competentelor tale, iar aceasta este apreciata de colegii de breasla si chiar pusa in aplicare. Este in firea omului sa se simta satisfacut atunci cand are o reusita in cariera si nu te poate acuza nimeni de egoism in acest caz.

Daca te-ai hotarat ca vrei sa iti schimbi cariera, competentele pe care le ai si felul cum le prezinti iti pot obtine jobul pe care ti-l doresti (bineinteles ca nu trebuie sa te bazezi doar pe ele).

Multe organizatii folosesc astazi conceptul de competenta in timpul procesului de recrutare, ca mai apoi sa masoare si sa imbunatateasca dezvoltarea angajatilor. De fapt, fisele postului sunt definitii de baza ale cunostintelor, abilitatilor si atitudinilor specifice unui anumit rol in organizatie. Competenta este definita ca fiind mixul acestor trei lucruri.

Exista multiple variante pentru a dezvolta o competenta

Identificarea unei competente pe care vrei sa o dezvolti, sa o imbunatatesti, reprezinta un pas dar, cu toate acestea, merita sa petreci o perioada de timp analizand cum poti tu ca persoana sa inveti cel mai eficient. In felul acesta poti sa iti directionezi modul de abordare catre invatare si imbunatatirea competentelor, fie ca acest lucru inseamna cercetare sau strangerea de informatii de pe internet sau participare la cursuri de instruire interactive.

Oricare ar fi metoda pe care o alegi sa iti dezvolti competentele, trebuie sa iti faci un plan cat mai concret si clar, de care sa te tii.

Sursa: www.121.ro/unbt    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu