luni, martie 07, 2011

Romania economica cu efecte sociale


Romania. Ce mai inseamna Romania in ziua de astazi? Cum mai este vazuta in ochii strainilor sau a romanilor plecati in strainatate? Si cel mai important, cum este vazuta in randul oficialilor straini, de care tara noastra este dependenta?
Romania in cifre este inspaimantatoare.
Pe scurt, avem pretentii mari  dar ratam sansele oferite, cream sperante dar alunecam in jos din ce in ce mai mult. Si cine credeti ca este responsabil de asa ceva?
La inceputul crizei financiare, tara noastra era  un exemplu pentru vecinele Ungaria si Bulgaria, fiind pe o pozitie superioara. A trecut un an si trei luni, un an care s-a resimtit in buzunarul romanului, un an care a bagat spaima in angajati si care a strans cureaua numai la rangul "inferior" al tarii.
Acum, Romania cea mareata este de domeniul trecutului. Vecinii unguri au reusit sa demonstreze ca pot face fata cu brio caderii financiare.

" Acum (Ungaria) este un model pentru felul in care a reusit sa faca faţa crizei economice. Ba chiar, guvernul de la Budapesta si-a permis sa refuze banii de la Fondul  Monetar  International (FMI), tara fiind capabila sa-si acopere singura necesitatile financiare." , scrie Forbes.
In momentul de fata Romania este mai mult decat dependenta de banii din fonduri externe. Tara noastra asteapta sa primeasca urmatoarele transe de imprumut in valoare de 2,3 miliarde de euro.
Nici fata de bulgari nu mai stam bine. Impozitul forfetar si fiscalitatea din tara noastra au facut ca afaceristii sa renunte la investitii in Romania si sa se indrepte catre Bulgaria.
CE S-A INTAMPLAT DE FAPT IN CELE TREI TARI PUSE IN DISCUTIE?
UNGARIA :
- Guvernul de la Budapesta aflat in pragul falimentului, a redus drastic, cheltuielile: inghetarea salariilor bugetarilor, reducerea pensiilor, majorarea varstei de pensionare la 65 de ani.
Efect: Reducerea deficitului pe anul 2009 sub nivelul de 4% din PIB
- Executivul maghiar a refuzat cea de-a cincea transa de finantare externa, in valoare de un miliard de euro.
Efect: Acoperirea necesitatilor financiare ale tarii din fondurile disponibile.
- Ungaria este prima tara din Uniune care a obtinut ajutor financiar international, in 2008. FMI, UE si Banca Mondiala au acordat Ungariei 20 miliarde de euro.
Efect: Redresare economica a tarii.
- Conducerea maghiara a redus si impozitul pe venit pana la 17 %  dar a majorat TVA de la 20 % la 25%
Efect: Reducerea dependentei de finantarea externa.
BULGARIA:
- Bulgarii au stabilit un impozit pe profit de 10% si unul pe divident de 5%.
Efect: Reducerea fiscalitatii care a redusc deficitul economiei bulgare (in 2009 deficitul era de 0,8% din PIB). In prezent, Bulgaria este tara cu cel mai mic nivel de impozitare din UE.
- Conducerea bulgara a taiat cheltuielile guvernamentale cu 15 %.
Efect: Economia bulgara a avut de castigat fara sa se atinga de taxe.
- Bulgaria lucreaza la scaderea TVA-ului, care in prezent este de 20 %.
Efect: Din 2011 TVA se va micsora la 16 %, ceea ce atrage intreprinzatorii.
ROMANIA
- Tara noastra a asteptat cu sufletul la gura aprobarea finantarii externe. FMI a refuzat in noiembrie anul trecut aprobarea celei de-a treia transa de 1,5 miliarde de euro. Ajutorul nesperat, a fost aprobat abia in februarie 2010.
Cauza: Instabilitatea politica a retinut decizia oficialilor FMI.
- Guvernul Boc "a luat in brate" impozitarea, ca o masura care "ar trebui" sa sporeasca bugetul tarii, precum: impozitarea averilor, impozitarea pensiilor, a drepturilor de autor, a veniturilor persoanelor cu handicap si lista ramane deschisa...
Efect: Descurajarea tuturor cetatenilor, a comaniilor, a afaceristilor, etc
- Romania nu a luat exemplul Ungariei, in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor bugetare. La noi, aceste cheltuieli au crescut cu 2,4 %, anul trecut, ajungand la 47 miliarde de lei, echivalent a 12 miliarde de euro.
Cauza: Pomenile electorale din 2009  a dus la dezechilibre in bugetul tarii noastre.
- Imprumutul extern  de 20  de miliarde de euro a fost folosit de Romania in finantarea deficitului de plata a pensiilor si a salariilor. Suma a fost insuficienta, insa.
Efect: Ministerul Finantelor s-a imprumutat anul trecut la banci cu peste 15 miliarde de euro. Romania are o datorie publica de 29 % din PIB.
AVERTIZARI DIN PARTEA  UNOR OFICIALI
Daca nu se iau masuri in modul de cheltuire a banului public, o sa ajungem ca si Grecia, IN FALIMENT.
RECOMANDARI PENTRU ROMANIA
"Reducerea deficitului bugetar; atragerea fondurilor europene si o inflatie si dobanzi cat mai mici pe piata bancara", scrie FORBES
CONCLUZIE PRIN COMPARATIE:
Daca in Ungaria defi citul bugetar a fost de 3,9% din PIB, in Romania acesta este de 7,2% din PIB.
Sursa date: FORBES Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu