luni, martie 07, 2011

Teama romanilor de a nu pierde locul de munca


"Locul de munca" este un subiect dureros pentru orice roman, indiferent daca el este activ sau pasiv. In contextul economic in care se afla Romania, forta de munca este extrem de deficitara.
Daca in 2008 Romania reusise sa se mentina pe linia de plutire din punct de vedere economic, odata cu criza economica, tara noastra a suferit foarte mult. Astazi suntem dependenti de banii de la FMI, care oricum nu ajung sa suplimenteze lipsurile create in buget. Ba mai mult, Ministerul Finantelor s-a imprumutat la banci in cursul anului trecut de cinci ori mai mult fata de 2008 pentru a acoperii platile salariilor si a pensiilor. Nimic nu pare a fi extrem de eficient. Atata timp cat cheltuielile bugetare nu se reduc, putem face mii de imprumuturi fara rost.
Cei care au de suferit sunt oamenii care se chiunie sa gasesca un loc de munca si care apoi trag cu dintii de el pentru a nu fi dati afara.
Ce este dispus sa faca romanul pentru asi plati facturile imense?
ORICE. Daca i se cere sa lucreze 20 de ore din 24 posibile, angajatul nostru nu se va opune. In Romana se merge pe premisa: ORDINELE SE EXECUTA NU SE COMENTEAZA.

Asa se face ca peste 50 % din romani, lucreaza suplimentar fara sa fie remunerati pe masura. Dovada cea mai recenta o face site-ul de recrutare MYJOB, care a facut un sondaj online in perioada februarie-martie 2010, pe un esantion de peste 4.000 de respondenti, fiind citat de Mediafax.
De ce se lucreaza in astfel de conditii si de ce nu este controlat acest lucru de autoritati?
Este complicat sa dam raspunsuri. Cel putin pentru a doua parte a intrebarii...prima parte fiind ceva mai clara.
Se pare ca motivele pentru care angajatii sunt nevoiti sa lucreze suplimentar sunt destul de multe: fie acestia se tem sa nu-si piarda locul de munca, fie ca au preluat din sarcinile colegilor concediati in urma restructurarilor.
Dar de ce muncim, pana la urma? Pentru a ne plati doar facturile? Pentru a ne pune doar o paine pe masa?



Avem pretentii de a fi considerati europeni, de talie inalta, vrem respect dar uitam sa ne raspectam noi insine. Traim intr-o  tara democratica, doar pe hartie?
Mai mult de atat, romanii nici nu se mai interneaza in spital. Ei se tem ca un concediu medical ii poate lasa fara loc de munca. Pana unde va merge "mana darnica" a angajatorilor? Dar, pana cand vor mai rezista asa angajatii? Ramane de vazut.
Atata timp cat romanii nu au curajul de a profita de drepturi, angajatorii fac legea. Amenintarile cu concedieri, taieri de salarii sau orice alta masura de constrangere sunt doar cateva din metodele comuniste la care apeleaza foarte multi angajatori.
Fie ca angajatii raman zilnic cateva ore peste program, fie de cel putin doua ori pe saptamana, salariile nu se ridica la nivelul muncii prestate. Asta ca sa nu mai vorbim de tinerii intrati pe piata muncii, care fac voluntariat mai mult decat munca platita.
Romanii uita unul din lucrurile importante atunci cand sunt obligati sa ramana la munca si dupa orele stabilite. Daca o companie face o serie de concedieri, este adevarat ca va economisi bani dar, la fel de adevarat este ca vor ramane sarcini neindeplinite, unde companie pierde destul de mult.
SPECIALISTII AU CATE CEVA DE RECOMANDAT PENTRU ANGAJATI


sursa: ziare.com
"Poate ca esti bombardat din partea managerilor cu mesaje ca ar trebui sa fi recunoscator ca ai o slujba, dar de multe ori exista bani la dispozitie pentru angajatii cu merite" , scrie Forbes.
"Daca randamentul tau este acolo unde trebuie sau depaseste asteptarile, in mod cert ar trebui sa ceri o marire de salariu", spune Dustin Dumas Weeks, autorul cartii "Lessons from a Recovering
Worker Bee".
"Cererea unei mariri de salariu iti aminteste atat tie, dar si sefului cate lucruri ai facut pentru a creste performanta firmei. [...] ", spune Frances Cole Jones, autorul cartii: "Factorul de wow: Cele 33 de lucruri pe care trebuie (sau nu) sa le faci pentru a-ti garanta un avantaj un afacerile de azi" . Autorul a adaugat si faptul ca daca nu faci nimic, sunt sanse ca randamentul tau pe viitor sa scada.
Pe de alta parte, daca organizatia ta e intr-adevar pe rosu, riscand colapsul total, atunci chiar nu este un moment bun sa ceri mai multi bani.
"Angajatul trebuie sa analizeze atent situatia financiara a companiei inainte sa ceara o marire de salariu", spune Cheryl Palmer, consilier de cariera. "Daca ceri o marire de salariu cand compania de-abia se tine pe picioare, atunci nu numai ca nu o vei primi, dar vrei crea indoieli in mintea angajatorului privind priceperea ta profesionala", mai spune ea.


Gandeste ca seful
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa gandesti ca seful tau. Sansele sunt ca el sa fie orientat pe rezultate, si asa ar trebui sa fii si tu. Du-te la intalnire cu cifre clare privind munca ta in firma: cifre din vanzari, o lista cu clienti valorosi. Alte contributii pe care le poti mentiona sunt mai putin concrete si pot include modul in care ai imbunatatit serviciul de relaii cu clientii, implementand noi strategii, sau generarea de noi produse si idei.
Cere alternative
Cateodata chiar nu sunt bani, sau daca sunt nu vor sa ti-i dea tie. Motivele posibile sunt multe si nu intotdeauna personale. De exemplu, e posibil ca managementul firmei sa presupuna conditii egale de salarizare pentru angajati. E posibil ca bugetele sa fie inghetate, sau alocate pentru altceva.
"Ne pare rau" nu este un semn sa dai bir cu fugitii. In loc de asta, fii deschis la alte forme de compensatie: mai multe zile de vacanta sau decontari. Cel putin ai inceput discutia cu seful in legatura cu rezultatele tale pentru momentul cand vor fi bani.


Negociaza chiar atunci cand esti nou
Aceste strategii se aplica atunci cand ai deja cativa ani vechime in companie, dar si atunci cand cantaresti o oferta de lucru. Chiar daca esti somer si disperat sa gasesti un loc de munca, este esential sa iti negociezi salariul.
"Cea mai mare greseala pe care o fac oamenii este sa nu negocieze din cauza ca le este prea frica de acest proces - in special femeile", spune Palmer. "Daca oferta este prea mica, o refuza, iar daca este decenta o accepta. Cand ajung la serviciu afla ca sunt platiti mult mai putin decat restul", adauga ea.
Atunci cand incepi discutiile pentru un loc de munca, e bine sa stii care sunt salariile in acest dimeniu. Daca oferta initiala este cu mult mai mica decat ce stiai din cercetari, atrage atentia asupra a cat de bine poti indeplini sau depasi cerintele. Orice ai face, nu discuta despre salariul anterior. In loc, spune "cercetarea mea arata ca salariul pentru acest post, in acest oras, este intre X si Y". Si tine minte, "acela care spune primul o cifra, pierde", avertizeaza Palmer."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu